Experiències d’exili històriques i actuals. Eines digitals del MUME dins el projecte SO-CLOSE

Es tracta de "Petjades d'ahir i d'avui", amb format STORYMAP i "Podries ser tu!", en format WEB DOC

El Museu Memorial de l’Exili presenta les eines digitals confeccionades en el marc del projecte SO-CLOSE

 

 

 

Petjades d'ahir i d'avui (Storymap). 


Quan parlem d’exilis o de migracions forçades de seguida tendim a quantificar: tants centenars, milers, milions… Darrere de totes aquestes xifres sempre hi ha persones. Individus que viuen i expressen la seva experiència de manera única. Grups de persones que fins i tot sense conèixer-se o sense haver coincidit en el temps i l’espai comparteixen l’impacte de les seves vivències. Comunitats senceres que influeixen i, alhora, són influenciades per aquests desplaçaments.

Els exilis i les migracions forçades deixen petjada. Petjades en els camins, en les vides de les persones que les viuen, en les vides de les persones amb qui es creuen, en les societats a les quals arriben. “Petjades d’ahir i d’avui” repassa el rastre deixat per aquestes vivències en el passat i en l’actualitat.

A partir de tres mapes, en aquesta eina es poden explorar i descobrir els itineraris d'exili dels artistes Roser Bru i Javier Zamora, la ruta per espais de memòria de l'exili republicà amb persones exiliades a l'actualitat i diferents recursos -i reflexions sobre aquests- per a l'acollida de persones refugiades a Catalunya.

1. Residències Artístiques 

2. Diàleg passat-present

3. A destí la ruta continua

 

Podries ser tu! (Webdoc)

Podries ser tu! En molts casos, de fet, ja has estat tu. Ha estat el teu avantpassat, el teu veí, el teu amic… Aquesta aleatorietat, aquesta incertesa del que podria passar ens iguala, només que sovint no en som conscients i no acostumem a pensar-hi.

“Podries ser tu!” és una proposta educativa que vol oferir recursos per promoure la reflexió sobre les mirades que s’han construït al voltant de les persones migrades i refugiades. Busca acostar-se a les realitats de diferents persones que han hagut de deixar casa seva pel perill que suposava quedar-s’hi. I, per últim, pretén fomentar l’empatia, així com les actituds conscients, crítiques i responsables davant d’aquestes realitats.

Consulta la guia didàctica aquí.

“Podries ser tu!” és un documental multimèdia que connecta les experiències d'exili al passat i a l'actualitat, alhora que proposa activitats educatives i documenta el procés d’elaboració del projecte. S'ha comptat amb diferents agents en la seva gestació i creació: persones refugiades i sol·licitants d'asil, professorat i alumnat del CFGS d'Integració Social de l’INS Ramon Muntaner (Figueres), Educ’Art i el personal del MUME.

En aquesta Microxerrada: Podries Ser Tu! , emmarcada dins La Nit de la Recerca 2022, la historiadora i col·laboradora del Projecte SO-CLOSE (MUME-UdG) Ana Pérez-Muelas explica breument els continguts del projecte i de l'eina digital "Podries ser tu!"

 

Què és SO-CLOSE?

So Close és un projecte europeu que va començar el gener de 2020 i acabarà el desembre de 2022. L’impulsa la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i compta amb la participació de 9 agents de 5 països diferents: Lunds Universitet (Suècia), Stowarzyszenie Willa Decjusza (Polònia), Fondazione Scuola di Pace di Monte Sole i Engineering-Ingegneria informatica SPA (Itàlia), Elliniko Foroum Prosfigon i Ethniko Kentro Erevnas Kai Technologikis Anaptyxis (Grècia) i, finalment, Universitat Autònoma de Barcelona, Tempesta Media SL i el Consorci del Museu Memorial de l’Exili juntament amb la Universitat de Girona (Catalunya).

El propòsit de So Close és el de millorar la cohesió social a Europa gràcies a compartir el patrimoni cultural de les migracions forçades del passat i de l'actualitat. A través de So Close, en cada una de les quatre institucions culturals participants, s’ha produït un procés de co-creació de dos projectes que ha permès estrènyer llaços entre les experiències d'exili que van viure les comunitats locals en el segle XX i les viscudes actualment per les persones arribades més recentment. Aquests projectes s'allotjaran en unes eines digitals dissenyades pels nostres partners tecnològics.

Com s'està treballant?

So Close té per objectiu co-crear materials pedagògics, culturals i acadèmics amb la intenció d'afavorir la cohesió social a Europa entre les comunitats locals i les persones que han arribat a elles a causa d'una migració forçada. Aquesta cohesió es pretén afavorir a partir del coneixement mutu i de la lluita contra l'estigmatització i els discursos d'odi.

La co-creació és un procés de creació col·laborativa entre les diferents parts implicades. En el cas de So Close la co-creació s'ha donat des de les primeres fases, quan les persones entrevistades i participants dels Focus Groups ens van compartir les seves inquietuds i propostes sobre quines temàtiques tractar i quines activitats realitzar. D'aquesta manera les idees de partida s'han anat modelant fins al dia d'avui.

La proposta concreta dels projectes que ha desenvolupat el MUME sorgeix de la informació extreta de 50 entrevistes, així com de 4 focus groups que s'han dut a terme durant les dues primeres fases del projecte, entre gener i desembre de 2020. L'esquelet de les propostes va ser validat per les 19 persones que van participar en els focus groups. Aquell esquelet inicial s'ha modificat per adaptar-lo a les possibilitats que ofereixen les eines digitals creades per So Close, així com adaptar-lo al calendari i a la realitat de l'entorn del museu.

Un cop finalitzi el projecte So Close quedaran, per una banda les eines digitals amb els continguts generats pels projectes de cada institució cultural, en el cas del MUME serà l’Storymap amb les rutes i el Webdoc amb el projecte educatiu. Per altra banda, les tres eines dissenyades per al projecte estaran disponibles per altres projectes que en vulguin fer ús. Finalment, la Plataforma del Centre de Memòria, que recollirà tot el contingut generat per tots els participants del projecte (entrevistes, materials dels focus groups, materials per als pilots, documents de recerca…). Una part del contingut del Centre de Memòria serà accessible per al públic general i una altra només per a centres de recerca i personal investigador, ja que una de les pretensions d’aquest projecte és nodrir futures investigacions sobre l’experiència del refugi amb els recursos que s’hagin anat generant en aquests tres anys.

Fragment de l'entrevista a José María Guerrero realitzada per Fabián Soria amb motiu de l'exposició celebrada en el Festival des Mémoires de Cahors (França) al novembre de 2009

visita virtual banner cat1 250p

StorymapCAT

WebdocCAT

mcp

Agenda

<<  <  Novembre 2022  >  >>
 Di  Di  Di  Di  Di  Di  Di