Presentació del llibre: "Ens van robar la joventut. Memòria viva de la lleva del biberó" de Víctor Amela

Títol:
Presentació del llibre: "Ens van robar la joventut. Memòria viva de la lleva del biberó" de Víctor Amela
Quan:
Dis, 10. Octubre 2020, 12:00 h - 14:00 h
Categoria:
Altres Activitats Històric

Descripció

Presentació del llibre "Ens van robar la joventut. Memòria viva de la lleva del biberó

Dissabte, 10 d'octubre de 2020, a les 12h, a la sala d'exposicions temporals del MUME.

 5120hrX1vAL

"Ens van robar la joventut. Memòria viva de la lleva del biberó", editat per Rosa dels Vents aquest 2020, explica el testimoni de diversos excombatents de la Guerra Civil arran de l'experiència d'un familiar proper a l'autor, que va ser ferit a la Batalla de l'Ebre, i proposa captar i conèixer l'horror de la guerra i el dolorós sacrifici d'una generació sencera a fi de mantenir viva la memòria dels seus protagonistes i comprendre que tots som fills i nets seus.

Al final de la Guerra Civil, 27.000 nois nascuts l’any 1920 van ser cridats a files. Era la Lleva del Biberó i molts d’ells ni tan sols tenien divuit anys quan van perdre la vida a la sagnant batalla de l’Ebre. Els supervivents van acabar en penals i en presons franquistes, en camps de concentració o en batallons disciplinaris, i van haver de fer després un llarg servei militar. Tots van conservar per sempre el terrible record d'aquella guerra en la qual van combatre amb espardenyes i sense cartutxeres. La sarna, els polls, la set, les caminades, la metralla. Les veus trencades dels nois moribunds al camp de batalla cridant les seves mares. Els companys morts, enterrats a centenars a la Venta de les Camposines. Un malson repetit nit rere nit, i durant anys, en el moment de tancar els ulls. La certesa que els havien robat la joventut.

Víctor Amela ha recopilat el valuós testimoni de 25 supervivents i ha reconstruït, amb una investigació minuciosa, la memòria d'aquests nois que van viure uniformats dels 17 als 25 anys. Aquestes commovedores històries humanes constitueixen, gràcies al rigor periodístic de l'autor i a la seva passió en la narració dels fets, un homenatge necessari i sentit als herois anònims de la Lleva del Biberó. L'autor, a més, descriu com a resum i síntesi de les entrevistes reproduïdes i comentades, la història d'un familiar seu, també de la Lleva del biberó, l'oncle Josep Amela.

Ens van robar la joventut narra les històries dels «biberons» que van combatre, dels adolescents que es van allistar voluntaris (tant a l’exèrcit republicà com al de Franco), dels que van sobreviure i (alguns) van continuar la seva lluita a la Guerra Mundial, dels que van ser empresonats i dels que van morir en el camp de batalla.

Víctor Amela (Barcelona, 1960) és periodista, escriptor i professor, col·laborador de programes de ràdio i televisió,  col·laborador del diari La Vanguardia a la secció d'entrevistes "La Contra".

 

visita virtual banner cat1 250p

StorymapCAT

WebdocCAT

mcp

Agenda

<<  <  Març 2024  >  >>
 Di  Di  Di  Di  Di  Di  Di