Art i Memòria: "Europa", de Clara Oliveras

Títol:
Art i Memòria: "Europa", de Clara Oliveras
Quan:
Dis, 15. Juny 2024 - Diu, 5. Gener 2025
Categoria:
Art i memòria futura

Descripció

Art i Memòria: "Europa", de Clara Oliveras

Del 15 de juny de 2024 al 5 de gener de 2025

 

Col·lecció de porcellanes i ceràmiques de denúncia anomenada Europa. La sèrie parla de com les ànsies de poder i riquesa porten a la corrupció i a la destrucció. Com persones poderoses se senten legitimades i realitzades amb l’anul·lació dels altres, en guerres, conflictes, relacions patriarcals…


En aquesta sèrie d’escultures hi ha obres elaborades íntegrament per mi i d’altres intervingudes i manipulades. M’apropio de les obres i els hi dono un nou significat, creant i col·locant nous elements ceràmics, distorsionadors i desconcertants, aconsegueixo canviar el sentit i dotar la imatge d’una nova lectura. Les peces que utilitzo són figures i objectes quotidians que han quedat en dessús, la majoria malmesos pel desgast i el pas del temps, objectes que porten una història al darrere i als qui dono una nova vida, activitat que també va lligada al meu treball de conservació i restauració. Les obres parlen del poder com a força destructora en tots els seus aspectes: econòmic, polític, social, ideològic, laboral, de gènere, etc.

La vella Europa, bressol de la Il·lustració, ha passat a ser un territori hostil pels forans, custodiat per fronteres, governat per l’especulació i la manipulació a través de la por i les mentides, sotmès econòmicament al mercat. És una lectura de la societat europea contemporània des d’un punt de vista crític, irònic, però alhora amb sentit de l’humor, per més negre que sigui. Les imatges es realitzen jugant amb elements contrastats, xocants, que tenen registres i procedències molt diferents i que tant poden venir del món més clàssic de l’art, com del còmic, passant per elements purament comercials.

 

Clara Oliveras Valentí (Girona, 1963) és llicenciada en Belles Arts per la Universitat de Barcelona. Ha treballat en pintura, escultura, restauració i dibuix, però és en fotografia, instal·lació i ceràmica on ha desenvolupat el seu treball en els darrers 12 anys.

Ha impartit classes d’art a instituts d’ensenyament secundari de Girona, Blanes, Salt, Figueres, Olot i Banyoles. També ha impartit classes d’art a l’Escola de la Dona de la Diputació de Barcelona i ha estat 10 anys directora de l’Escola Municipal d’Art del Pasteral (Cellera de Ter).

La seva obra artística ha estat exposada a diferents museus, fundacions i associacions com el Museu d’Art de Girona, la Fundació Miró de Barcelona, la Sala Blanquerna de Madrid, el Museu d’Art Modern de Tarragona, les sales municipals del Bòlit de Girona i la Casa de Cultura (Fundació Fita) de Girona, entre altres. També ha exposat a diferents galeries de Catalunya, el País Valencià, Madrid i Europa: Bèlgica, Suïssa, Itàlia, França i Dinamarca. També té obra escultòrica pública a Girona, Banyoles, Santa Coloma de Farners i Amasseno (Itàlia).

Ha estat seleccionada en diversos concursos i biennals d’art i ha estat premiada i becada. Ha guanyat el 1r premi de dibuix a la Mostra d’Arts Plàstiques de la Generalitat de Catalunya, el 1989 i el 1r premi d’escultura Bayer de Banyoles 2000, entre altres. Les darreres beques obtingudes han sigut la beca de Creació i Pensament Contemporani de la Generalitat de Catalunya 2005/14 i la beca Creació en Ceràmica de l’EMA de Girona, l’any 2015. Des del 2008 fins al 2014 va formar part del Consell de les Arts de Girona i del jurat de les beques de creació KREAS que dona l’Ajuntament de Girona, i és membre fundadora de l’associació d’art Girona Art Contemporani.

visita virtual banner cat1 250p

StorymapCAT

WebdocCAT

mcp

Agenda

<<  <  Juny 2023  >  >>
 Di  Di  Di  Di  Di  Di  Di