Exposició: Über alles, d'Àngel Jové

Títol:
Exposició: Über alles, d'Àngel Jové
Quan:
Dis, 27. Febrer 2021 - Diu, 4. abril 2021
Categoria:
Exposició Temporal Històric

Descripció

Exposició:

Àngel Jové

Über alles

Del 27 de febrer al 4 d'abril de 2021

Inauguració, dissabte 27 de febrer a les 12h.

 20 14619

Àngel Jové presenta una sèrie de setanta-una obres que ens mostren un únic paisatge. Visió canviant de llums, colors i formes oscil·lants en la foscúria: un paisatge mental que esdevé el símbol d’un estat d’esperit, una visió que simbolitza un fragment de natura -que haurien pogut veure els presoners des dels Lagers de la Shoah-, però també el reflex dels ulls dels exiliats i dels deportats en qualsevol país, fruit d’una mateixa memòria que ens interpel·la. Aquesta profunditat de sentiments contraposats es caracteritza per la seva dificultat de representació. Àngel Jové participa d’aquesta tremor perquè és també el nucli de la seva memòria personal i el fonament de la seva expressió creadora. La repetició d’imatges va acompanyada, en l’exposició, de dues peces escultòriques realitzades amb objectes quotidians embolcats amb filferro espinós, vida quotidiana traspassada pel dolor i la violència.

El títol Über alles és una referència a la lletra de l'himne nacional alemany Das Deutschlandlied (1841), escrita per A. H. Hoffmann von Fallersleben: "Deutschland, Deutschland über alles,/ über alles in der Welt" (Alemanya, Alemanya sobre de tot,/ sobre tot el món). Però també les paraules über alles, descontextualitzades de l'himne i del seu terror històric implícit, mostren també el seu significat contrari: "des de les alçàries", com escriu Friedrich Hölderlin en les Väterländlische Gesänge, i –d’una manera més fonda– en l’esbalçament metafísic de Paul Celan:

[...] Mira al teu voltant:

contempla com es fa vivent la rodalia –

Prop de la mort! Vivent!

Diu veritat qui diu ombra.

          Von Schwelle zu Schwelle  (De llindar en llindar).

Über alles (2010-2020) pertany a l'època de les Grans Sèries realitzades per Àngel Jové des de l'any 2007, com Altra volta mossego un tros de pa. Cristòfol - Pavese (Fundació Caixa de Pensions, Lleida 2008) o Versus Limbus (Fundació Suñol, Barcelona 2009), on ja trobem elements que fan referència a l'exili i als camps de refugiats, amb objectes realitzats amb fragments de materials de desferra per a representar la solitud, el trauma i l’absència.

Exposició comissariada per Maria-Josep Balsach- Directora de la Càtedra d’Art i Cultura Contemporanis-CACC (Universitat de Girona-UdG).

Àngel Jové (Lleida, 1940), és un dels representants històrics de l'inici de l'art conceptual a Catalunya. El seu treball té sempre un referent metafísic i de reflexió al voltant de la memòria i la imatge. La seva obra abraça diversos camps d’experimentació radical els quals transcendeixen els àmbits de l’abstracció i la figuració. Des del seu treball s'accentua el concepte de representació del buit, la malenconia i la fractura entre natura i cultura. La seva obra es troba en diversos museus del nostre país i en col·leccions particulars europees i nord-americanes.

 

ACTIVITAT PARAL·LELA a l'exposició Über Alles

Dissabte, 27 de març de 2021, a les 12h.

Conversa: "Representació o ofrena. La imatge interior de la violència" amb la participació de:

Maria Josep Balsach, professora i directora de la Càtedra d’Art i Cultura Contemporanis de la Universitat de Girona.

Marta Marín Dòmine, escriptora i professora de la Laurier University de Canadà.

Maria Pertile, directora del Centro Studi Famiglia Capponi de Florència.

L’acte es podrà seguir en directe a través del canal youtube del MUME.

Si és possible obrir l’acte al públic, l’aforament serà limitat, caldrà mantenir les distàncies de seguretat i l’ús de mascaretes.

Inscripció prèvia a: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

 

 

Més informació sobre l'artista:

MACBA

Cristòfol-Pavese (1998-2008)

Col·lecció Gelonch Viladegut

visita virtual banner cat1 250p

Agenda

<<  <  Desembre 2021  >  >>
 Di  Di  Di  Di  Di  Di  Di