Presentació del film "L'Escamot pirinenc. El regiment núm. 1 de la Generalitat de Catalunya" 

Títol:
Presentació del film "L'Escamot pirinenc. El regiment núm. 1 de la Generalitat de Catalunya" 
Quan:
Div, 9. Setembre 2022
Categoria:
Altres Activitats Històric

Descripció

Presentació del film "L'Escamot pirinenc. El regiment núm. 1 de la Generalitat de Catalunya" 

Divendres, 9 de setembre de 2022 

Porxos Can Laporta, de 19.30h a 21h

 

Cinema. Música. Recreació històrica 

Presentació a càrrec de Felip Solé, director del documental, i acte de carrer del grup de recreació històrica Grup d'Estudis Muntanya Antiga (GEMA)

El documental L'escamot pirinenc, un film de Felip Solé i David Burillo tracta d'un episodi de la guerra civil de 1936-1939 que va tenir lloc a Catalunya i l'Aragó: la història de la darrera unitat militar de la Generalitat en actiu, el Regiment Pirinenc núm. 1 de Catalunya. 

Es tracta d'un documental basat en fets històrics, però amb una visió actual, que combina el drama de la guerra i la memòria històrica amb la recreació moderna gràcies a la passió per la muntanya; el nexe que uneix els onze recreadors del Grup d’Estudis de Muntanya Antiga (GEMA). El regiment es va crear a partir de les Milícies Alpines, constituïdes l'agost del 1936, i es va nodrir bàsicament de membres d'Estat Català i de grups que se situaven en els sectors més radicals del nacionalisme. També hi havia gent procedent del CADCI, l'estudiantil FNEC o ERC. Majoritàriament, els seus integrants eren persones amb certa formació paramilitar i excursionista. De fet, hi havia gent de la Unió Excursionista de Catalunya. El regiment es va integrar en l'Exèrcit Popular de Catalunya i va establir-se a la Molina, on va fer tasques de vigilància fronterera. Però a mesura que el conflicte avançava, va participar en la defensa del front d'Aragó i en la Batalla de l'Ebre, a ser molt valorat com un regiment disciplinat. També es va mobilitzar per plantar cara als grups anarquistes incontrolats de la Cerdanya. Quan el govern de la República va assumir tot el comandament de les forces militars, el regiment pirinenc es va integrar en l'exèrcit popular de la República.

Un dels seus caps va ser Josep Maria Benet i de Caparà, oficial ferit greument durant la guerra i que després va participar en la Resistència francesa. De retorn a Catalunya, va ser empresonat un temps. Era advocat i en els inicis de la Transició va col·laborar amb Ramon Trias Fargas, dirigent en aquell moment del partit Esquerra Democràtica de Catalunya.     

visita virtual banner cat1 250p

StorymapCAT

WebdocCAT

mcp

Agenda

<<  <  Març 2024  >  >>
 Di  Di  Di  Di  Di  Di  Di