Presentació del llibre Sort-Tel-Aviv. Dues bessones separades pel nazisme

Títol:
Presentació del llibre Sort-Tel-Aviv. Dues bessones separades pel nazisme
Quan:
Dis, 6. Novembre 2021
Categoria:
Altres Activitats Històric

Descripció

Presentació del llibre Sort-Tel-Aviv. Dues bessones separades pel nazisme (Pagès Editors, 2021), de l'historiador Josep Calvet.

MUME, Dissabte 6 de novembre de 2021, a les 12h.

Amagada entre la documentació que guardaven els propietaris d’un antic hostal de Sort, l’any 2017 es descobreix una carta escrita el 1944 per una jove jueva que havia fugit del nazisme a través del Pirineu de Lleida. Aquesta carta, adreçada a la seva bessona resident a Tel- Aviv, va fer un llarg viatge d’anada, va ser retornada i va romandre oblidada durant set dècades. Aquest llibre narra com l’autor aconsegueix localitzar la destinatària mitjançant una recerca que li permet reconstruir la vida de les dues germanes separades pels nazis l’any 1939. El recorregut forçat d’aquesta família jueva, que discorre per Polònia, Alemanya, França, Espanya i Israel, i els efectes de l’Holocaust en les vides dels seus components s’entrellaça amb l’impacte de la postguerra i la deportació als camps nazis de quatre persones nascudes al municipi de Sort.
 

Aquest treball reuneix, analitza i entrellaça un riquíssim material documental i testimonial, i aporta claredat, profunditat i transcendència al paper estratègic que tingueren els Pirineus i els seus passos des de l’inici de la Guerra Civil Espanyola (1936) fins a la finalització de la Segona Guerra Mundial (1945).

Una fascinant microhistòria en la qual les trajectòries vitals dels individus i les famílies que visqueren aquesta odissea es recuperen a partir d’un minuciós treball d’arxiu, del testimoni dels seus múltiples protagonistes i d’una molt detallada reconstrucció històrica.

Una recerca que amb contundent fidelitat i màgia uneix present i passat, Espanya i Israel, la memòria de la guerra civil i del franquisme amb la memòria de l'Holocaust.

Josep Calvet Bellera (la Pobla de Segur, 1965) és doctor en Història per la Universitat de Lleida, especialitzat en l’estudi del pas per Espanya dels refugiats que fugien del nazisme i de la Segona Guerra Mundial a través dels Pirineus. Autor de Les muntanyes de la llibertat (L’Avenç, 2008) i Huyendo del Holocausto (Milenio, 2014), ha assessorat diversos documentals i ha comissariat exposicions d’àmbit nacional i internacional sobre aquesta temàtica. També ha estat l’assessor històric del projecte Perseguits i Salvats, impulsat per la Diputació de Lleida, que té per objectiu recuperar els itineraris utilitzats pels jueus que escaparen de la persecució a través del Pirineu lleidatà.

 

Més informació:

Web de Pagès Editors

Notícia CCMA (Tv3) TNComarques

Entrevista a Josep Calvet CCMA (Tv3)

Article Dos gemelas contra los nazis (LVG, 2.05.2021)

visita virtual banner cat1 250p

StorymapCAT

WebdocCAT

mcp

Agenda

<<  <  Març 2024  >  >>
 Di  Di  Di  Di  Di  Di  Di