Col·loqui Internacional Walter Benjamin 2024

Títol:
Col·loqui Internacional Walter Benjamin 2024
Quan:
Div, 20. Setembre 2024 - Diu, 22. Setembre 2024
Categoria:
Altres Activitats Futura

Descripció

10è Col·loqui Internacional Walter Benjamin 2024: Món digital, imatges i història: memòries en tensió

walter digital web.jpg 586443319

El Memorial Democràtic, conjuntament amb el Museu Memorial de l’Exili (MUME), la Càtedra Walter Benjamin (UdG) i l’Ajuntament de Portbou, organitzen aquest col·loqui internacional, amb la col·laboració d’EUROM-UB, que tractarà sobre la relació de la història amb el món digital

La novetat que enguany presenta el Col·loqui Walter Benjamin es que tornarà a tenir com a seu la vila de Portbou. I tornarà a fer-se el mes de setembre com en les seves primeres edicions. Aquesta edició, doncs, confirma la voluntat d’implicació que l’Ajuntament de Portbou ha mostrat amb l’organització del col·loqui.

Del 20 al 22 de setembre, en diferents emplaçaments del municipi, el Col·loqui durà per títol “El món digital i la Història: memòries en tensió” i intentarà analitzar, amb la presència d’experts i expertes nacionals i internacionals, els desafiaments als quals han de fer front les polítiques de memòria en un món globalitzat.

La programació inclou xerrades que reflexionaran sobre els canvis i els reptes que han d’afrontar la recerca i la didàctica de la història en el món digital. Per finalitzar la part més acadèmia del Col·loqui hi haurà un diàleg entre l’artista Francesc Abad i la crítica i escriptora Cristina Masanés que girarà al voltant dels grans temes que protagonitzen l’exposició d’Abad que s’exhibeix al MUME amb el títol de “Gent de Re”. Es dona la circumstància que part de l’obra d’Abad ha explorat el pensament de Walter Benjamin.

El Col·loqui també té un vessant més lúdic i així es programarà el passi d’una obra de teatre que abordi temàtiques al voltant de la memòria i la història contemporània. Finalment, i el diumenge 22 està previst una nova edició de la ruta senderista entre Banyuls i Portbou on es realitza la intervenció artística que ha resultat guanyadora de la 12ª Beca Walter Benjamin que impulsa el Centre de Creació Contemporània Nau Côclea amb el suport del MUME.  

El Col·loqui l’organitzen la Càtedra Walter Benjamin de la Universitat de Girona, el Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya, el Museu Memorial de l’Exili de la Jonquera (MUME) i compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Portbou i el Centre de Creació Contemporània de la Nau Côclea.

Els propers 20, 21 i 22 de setembre se celebra a Portbou el Col·loqui Walter Benjamin 2024. Sota el títol Món digital, imatges i història: memòries en tensió aquestes jornades repassaran els canvis que ha suposat la irrupció de les eines digitals en l’estudi del passat i la configuració de les formes com l’imaginem. Alhora, aquest instrumental condiciona, també, les relacions que tenen les societats amb el temps immediatament pretèrit, el qual normalment està sotmès a controvèrsies i disputes memorials. Es tracta d’un gir copernicà motivat per l’aparició del digital i, sobretot, per la seva consolidació en les tres darreres dècades. S’imposen noves formes de producció i de comunicació que afecten la creació de continguts tant pel que fa al seu accés com a la seva recepció entre els hipotètics usuaris. Les potencialitats tecnològiques reproductives, d’ecos benjaminians, situen la història i la memòria en una zona ambivalent.

Tot plegat, en el seu conjunt, té ja unes repercussions incontestables en les polítiques públiques de memòria. En quin sentit les determinarà és una de les qüestions clau que circula en el debat que planteja aquest col·loqui. La història i la memòria són objecte de litigi i confrontació també en l’univers digital perquè aquest, atesa la seva força de penetració en les mentalitats col·lectives, s’ha convertit en una arena on es dirimeixen batalles culturals i, fins i tot, hegemonies geopolítiques. ¿Com serà l’aprenentatge de la història i el tractament del flux infinit d’imatges exposats a la reproductibilitat i creativitat tècnica de la intel·ligència artificial? ¿Es poden subvertir les potencialitats comunicatives del món digital per construir una història pública crítica i rigorosa que nodreixi una memòria democràtica plural? Sens dubte, es tracta d’algunes de les preguntes que responen a temes  i inquietuds que es debatran en aquest col·loqui internacional pensat sota l’influx de Walter Benjamin.

Amb la participació de José María Lasalle (Universidad Pontificia de Comillas), Juan Martin Prada (Universidad de Cadiz), Matilde Eiroa (Universidad Carlos III de Madrid), Alberto Venegas (Universidad de Múrcia), Antonio César Moreno Cantano (Universidad Complutense de Madrid); més activitats paral·leles com la conversa entre Francesc Abad i Cristina Massanés, teatre, música, i ruta a peu Banyuls-Portbou amb la Nau Coclea.

Programa del Xè Col·loqui Internacional Walter Benjamin 2024

Més informació al web del Memorial Democràtic.

Inscripcions:  Web del Memorial Democràtic.

Inscripcions per la ruta del 22 de setembre: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. 

visita virtual banner cat1 250p

StorymapCAT

WebdocCAT

mcp

LOGO AAMUME FINAL2

Agenda

<<  <  Agost 2024  >  >>
 Di  Di  Di  Di  Di  Di  Di