Exposició: Über alles, d'Àngel Jové

Títol:
Exposició: Über alles, d'Àngel Jové
Quan:
Dis, 27. Febrer 2021 - Diu, 4. abril 2021
Categoria:
Exposició Temporal Futura

Descripció

Exposició Über alles, d'Àngel Jové

Del 27 de febrer al 4 d'abril de 2021

Inauguració el dissabte 27 d'abril de 2021

Àngel Jové presenta una sèrie de dibuixos i escultures. Dibuixos on veiem un paisatge únic, un dibuix canviant de llums, colors i formes oscilants que representa un paisatge mental, el paisatge simbòlic que podien veure els presoners dels Lagers del nazisme i dels camps d'extermini. I escultures-objectes realitzades amb fustes trobades, filferros rovellats, sabates velles, etc. relatives a la presència humana en temps d'indigència i abandonament.

El títol Über alles és una referència a la lletra de l'himne nacional alemany Das Deutschlandlied, escrita per August Heinrich Hoffmann el 1841, precisament al famós paràgraf "Deutschland, Deutschland über alles, über alles in der Welt" (Alemanya, Alemanya per sobre de tot en el món), himne que cantava la societat alemanya en l'època del nazisme. Però també les paraules über alles, descontextualitzades de l'himne alemany, mostren que aquest "damunt de tot", o "per sobre de tot" fa referència a un espai que mostra ensems l'imperatiu categòric del mal i també el seu contrari, l'über alles del romanticisme alemany, un referent metafísic, "des de les alçàries", com escriu Hölderlin a les Väterländlische Gesänge: Du fragst mich, wenn auch die Menchen, ihrer Natur nach sich über die Noth erheben (Vostè em pregunta, encara que els humans, per la seva pròpia naturalesa, s'alcen per damunt de la necessitat). 

Über alles pertany a l'època de les grans sèries realitzades per Àngel Jové des de l'any 2007, quan va realitzar la sèrie Altra volta mossego un tros de pa. Cristòfol - Pavese (Publicacions de la Fundació Caixa de Pensions, BArcelona, 2008), on ja trobem dibuixos que fan referència a l'exili i al camp d'Argelers, escultures realitzades amb fragments per a representar el dolor, el misteri i la memòria.

Àngel Jové (Lleida, 1940), és un dels representants històrics de l'inici de l'art conceptual a Catalunya. El seu treball ha tingut un referent metafísic i de reflexió al voltant de la memòria i la imatge. Des del seu treball s'accentua el concepte de representació del buit, la malenconia i la fractura entre natura i cultura.

Coordinació de l'exposició: Maria Josep Balsach (UdG)

 

Més informació sobre l'artista:

MACBA

Cristòfol-Pavese (1998-2008)

Col·lecció Gelonch Viladegut

Agenda

<<  <  Desembre 2020  >  >>
 Di  Di  Di  Di  Di  Di  Di