Conferència: Girona, lloc de pas de refugiats de la Segona Guerra Mundial, de Josep Calvet

Títol:
Conferència: Girona, lloc de pas de refugiats de la Segona Guerra Mundial, de Josep Calvet
Quan:
Dis, 26. Mai 2018
Categoria:
Altres Activitats Històric

Descripció

“Girona, lloc de pas de refugiats de la Segona Guerra Mundial”

Conferència a càrrec de l’historiador Josep Calvet

Dissabte, 26 de maig , a les 11h

D’acord amb les recerques de l’historiador Josep Calvet, especialista en l’estudi del pas de refugiats a través del Pirineus durant la Segona Guerra Mundial, a l’entorn de 80.000 persones haurien emprès aquest camí de manera legal i il·legal. La tipologia dels fugitius era ben diversa. Pilots d’avió britànics, canadencs o americans abatuts en sòl francès que els seus països volien recuperar, milers de ciutadans francesos que escapaven de l’ocupació nazi i que havien optat per la resistència antifeixista, i un no menys nombrós grup de jueus procedents de diversos països europeus que fugien de la persecució a què els havia sotmès l’Alemanya hitleriana. Les terres gironines, especialment en la seva franja fronterera, van tenir un paper principal en aquest episodi de la Segona Guerra Mundial. Molts dels refugiats foren detinguts en el seu trajecte, se’ls obrí expedient i foren reclosos en diversos recintes com la Carbonera i el Castell de St. Ferran a Figueres o la presó i l’hospici de Girona. El doctor Josep Calvet parlarà en la seva conferència de les condicions de vida d’aquelles persones i d’unes actuacions governamentals encara poc conegudes, les quals palesen, entre altres coses, les ambivalències del franquisme durant el conflicte mundial.

Josep Calvet Bellera (La Pobla de Segur, 1965), és doctor en història i investigador membre del Servei d’Història, Patrimoni i Documentació de la Universitat de Lleida. Ha dedicat bona part de les seves recerques a estudiar els primers anys de franquisme als Pirineus. És autor del guió dels documentals: Terra de frontera. Els Pirineus catalans entre dues guerres (1938-1945) i Avions i aviadors de la Segona Guerra Mundial als Pirineus, editats per la Universitat de Lleida. Ha coordinat el projecte de creació del museu El Camí de la Llibertat inaugurat l’any 2007 a Sort. També és assessor històric del projecte Perseguits i Salvats que impulsa la Diputació de Lleida per recuperar els camins de fugida pel Pirineu de Lleida de famílies jueves perseguides pel nazisme. Entre els seus llibres destaquen els següents: Les muntanyes de la llibertat. El pas d'evadits pels Pirineus durant la Segona Guerra Mundial, 1939-1944. L'Avenç, 2008 (Editat en castellà per Alianza editorial l'any 2010); Huyendo del Holocausto. Judíos evadidos del nazismo a través del Pirineo de Lleida. Editorial Milenio, 2014; Poble català, posa't a caminar. 40 anys de la Marxa de la Llibertat. Angle editorial, 2016, conjuntament amb Oriol Lujan.

Aquesta activitat és organitzada en el marc de l’exposició “Évadés. 29 décembre 1943. Jacques Léonard”, que es podrà veure al MUME fins el 2 de juliol de 2018.

visita virtual banner cat1 250p

StorymapCAT

WebdocCAT

mcp

Agenda

<<  <  Abril 2024  >  >>
 Di  Di  Di  Di  Di  Di  Di