Col·loqui Internacional: De Munic a París (1938-1940). De la Guerra Civil espanyola a la nova Europa alemanya

Títol:
Col·loqui Internacional: De Munic a París (1938-1940). De la Guerra Civil espanyola a la nova Europa alemanya
Quan:
Dij, 30. Mai 2019 - Div, 31. Mai 2019
Categoria:
Altres Activitats Històric

Descripció

De Munic a París (1938-1940). De la Guerra Civil espanyola a la nova Europa alemanya

Col·loqui Internacional al Museu Memorial de l’Exili (La Jonquera)

30 i 31 de maig de 2019

 

 

Fotografia de portada: Entrada de les tropes alemanyes a París. Bandera alemanya sobre l'Arc del Triomf a l’antiga plaça Charles de Gaulle. 22 de juny de 1940.

«Jo [...] sentia intensament el drama de Barcelona i el de Guernica, i sabia que després de Munic vindria de seguida la derrota republicana, i que després d’aquesta derrota republicana espanyola vindria, al seu torn, l’entrada dels alemanys a Praga i dels italians a Tirana. Dues frases em van quedar per sempre més gravades a l’esperit. Una d’elles, la va pronunciar un oficial republicà espanyol a la frontera del Portús, en plena retirada, en resposta a un oficial francès que l’havia tractat amb orgull i menyspreu: “Us desitjo que aguanteu tant com nosaltres”. Durant la desbandada francesa de maig-juny de 1940, aquesta frase no me la treia del cap. Arran d’aquesta mateixa desbandada, i davant d’un poble en flames, un espanyol d’un dels batallons de pic i pala em digué amb simplicitat: “Ahora os toca a vosotros”»

Pierre Vilar, L’historiador i les guerres, Vic, Eumo, 1991, pp. 11-12

Entre el setembre de 1938 i el juny de 1940, Europa va implosionar en una nova guerra continental atiada pels feixismes i el nazisme i facilitada pels errors i les pors de les democràcies occidentals. Mentre Espanya acabava de viure la guerra criminal que la gran coalició contrarevolucionària, encapçalada pel general Francisco Franco, havia imposat el juliol de 1936 contra el poder constitucional, representat en la Segona República, a Europa el feixisme italià i el nazisme duien a terme, pas a pas, els seus plans expansionistes i agressius, mentre a França i la Gran Bretanya es passava de l’apaivagament d’aquests feixismes i l’«Abans Hitler que Stalin», a la urgència d’intentar tancar una aliança amb la Unió Soviètica per posar fre ales agressions alemanyes i italianes.

Tot va ser debades. El feixisme, en la seva versió espanyola, fet d’integrisme catòlic, nacionalisme radical i falangisme, va guanyar la guerra el març de 1939. Immediatament es va obrir un doble procés de repressió brutal i exili massiu; Catalunya en va patir unes conseqüències singulars. Praga i Tirana van caure la primavera de 1939 a mans dels feixismes europeus. La Unió Soviètica va apostar per la seva supervivència. Els Estats Units s’ho miraven de lluny.

Res ni ningú va poder, o voler, aturar la nova guerra europea. El 3 de setembre, el conflicte ja era oficial. El 20 de juny de 1940, la III República francesa desapareixia del mapa continental.

Vuitanta anys després de l’inici del conflicte, us convidem a revisitar, rellegir i recordar aquesta història europea.

 

Per a més informació, podeu descarregar el programa del col·loqui.

PROGRAMA DEL COL·LOQUI:

 

DIJOUS, 30 de maig de 2019

16:30h: Recepció de participants

17h: Inauguració institucional

Conferència d’obertura: Els grans protagonistes: Gran Bretanya i Alemanya

17:30h: La crisi europea d'entreguerresWalther Bernecker (Universität Erlangen-Nürnberg)

18:30h: debat

DIVENDRES, 31 de maig de 2019

L’arc mediterrani

9:30h: França, una república que dubta, Michel i Phryné Pigenet (Université París I i Centre d’Histoire Sociale du XX siècle)

10:15h: Ambicions il·lusòries de dominació mediterrània de la Itàlia feixista, Marco Fincardi (Università Ca Foscari, Venècia)

11h: Pausa-cafè

11:30h: Espanya: la coalició autoritària franquista davant la Segona Guerra Mundial, Joan M. Thomàs (Universitat Rovira i Virgili, Tarragona)

12:15h: Debat

13:30h Dinar

Els colossos neutrals

16h: L’ascens de l’antifeixisme contrarevolucionari als Estats Units d’Amèrica: de la Conferència de Munic a la caiguda de França, Michael Seidman (University of North Carolina, Wilmington)

16:45h: El Factor X reconsiderat: Stalin, el Pacte, guerra ipau, 1938-1940, Daniel Kowalsky (Queen’s University, Belfast)

17:30h: Debat

18:00h: Els catalans, Munic i París. Una història europea, Francesc Vilanova (Fundació Carles Pi i Sunyer i Universitat Autònoma de Barcelona)

19:15h: Clausura

INFORMACIÓ I INSCRIPCIONS:

Museu Memorial de l’Exili

Carrer Major 43-47

17700 La Jonquera

972.556533

Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Fundació Carles Pi i Sunyer

Avinguda de les Corts Catalanes, 491

08015 Barcelona

93.4527115

Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Les llengües del col·loqui seran les originals dels ponents i hi haurà traducció simultània del francès i l’anglès al català, i del català i el castellà al francès i l’anglès.

Hotels i restaurants: www.lajonquera.cat

Organitza:

Museu Memorial de l’Exili

Fundació Carles Pi i Sunyer

Universitat Oberta de Catalunya (UOC) - Dictatorships and Democraties (Journal of History and Culture)

Memorial Democràtic - Generalitat de Catalunya

EUROM - Fundació Solidaritat Universitat de Barcelona

Col·labora:

GREF - CEFID (UAB)

Càtedra Walter Benjamin-Universitat de Girona

Amb el suport de:

Diputació de Girona

visita virtual banner cat1 250p

StorymapCAT

WebdocCAT

mcp

Agenda

<<  <  Març 2024  >  >>
 Di  Di  Di  Di  Di  Di  Di