II Edició del Premi Internacional Memorial Walter Benjamin. Reconeixement a un treball assagístic inèdit

Títol:
II Edició del Premi Internacional Memorial Walter Benjamin. Reconeixement a un treball assagístic inèdit
Quan:
Dis, 3. Octubre 2015
Categoria:
Altres Activitats Històric

Descripció

II Edició del Premi Internacional Memorial Walter Benjamin. Reconeixement a un treball assagístic inèdit

Convocat pel Consorci del Museu Memorial de l’Exili, amb el patrocini de la Diputació de Girona.

Data: 3 d’octubre de 2015

LLoc: Museu Memorial de l’Exili (La Jonquera)

 

Programa:

11:00 h: Inauguració de l’exposició Walter Benjamin. Constel·lacions de l’exili (del 3 d’octubre al 22 de novembre de 2015)

11:30 h: lectura del veredicte del jurat de la II Edició del Premi Internacional Memorial Walter Benjamin

12:00 h:  teatre “La idea d’Europa”, de George Steiner, monòleg dirigit i interpretat per Òscar Intente, amb la participació de l'acordionista Ferran Martínez.

Activitat coorganitzada pel Museu Memorial del’Exili i la Casa de la Generalitat a Perpinyà, amb la col·laboració de la Fundació Catalunya-Europa.

 

Després de l’avaluació dels originals presentats en aquesta 2ª Edició del Premi Internacional Memorial Walter Benjamin, els membres del jurat han acordat concedir l’esmentat premi, que té una dotació de 4.500 euros, a l’assaig:

Els cants de l’èxode. Figuració poètica de l’exili republicà de 1939

L’autor del qual és: Jordi Julià

 

La II Edició del Premi Internacional Memorial Walter Benjamin d'assaig la va guanyar Jordi Julià amb un treball assagístic, que tracta sobre la poesia escrita lluny de la Península Ibèrica durant bona part del segle XX a causa de l’exili, rep el Premi Internacional Memorial Walter Benjamin “Reconeixement a un treball assagístic inèdit”.

El premi, que convoca el Consorci del Museu Memorial de l’Exili amb la col·laboració de la Càtedra Walter Benjamin, memòria i exili,  i que enguany celebra la seva segona edició,  s’ha lliurat avui, 3 d’octubre, al Museu Memorial de l’Exili  de la Jonquera.

 

  • El premi compta amb el patrocini de la Diputació de Girona.

 

El jurat, que ha estat integrat per Francesc Abad (artista visual), Xavier Antich (UdG),  Pilar Parcerisas (comissària d’exposicions, crítica d’art i membre del CONCA), Àngel Quintana (Universitat de Girona), i Jörg Zimmer (Universitat de Girona), ha considerat que el treball assagístic reuneix tots els condicionants que el fan mereixedor d’aquest reconeixement pels següents motius:

 

“Es tracta d’un assaig que tracta la qüestió de la producció poètica a l’exili des d’una perspectiva interdisciplinària i amb els paràmetres de la literatura comparada. El text de Jordi Julià destaca a bastament per la seva erudicció i per l’aparell crític que el sustenta. Aquesta combinació fructífera de teoria i coneixement erudit es fa ben palesa en la manera que l’autor és capaç de teixir vincles i connexions diversos entre les obres literàries escrites en el context de l’exili  republicà i obres d’autors que van experimentar altres situacions d’exili en el mateix segle XX o en altres períodes històrics.”

 

DESCRIPCIÓ DEL PROJECTE GUANYADOR DEL PREMI “RECONEIXEMENT A UN TREBALL ASSAGÍSTIC INÈDIT”

Els cants de l’èxode. Figuració poètica de l’exili republicà de 1939 és una aproximació a la poesia escrita lluny de la Península Ibèrica durant bona part del segle XX, i constitueix un intent per comprendre com els expatriats van saber formular literàriament, gràcies a l’adopció i actualització de procediments i imatges tradicionals i a la creació de nous recursos, una de les situacions humanes més antigues, i, alhora, un lloc comú de la història de les idees i de la cultura, com és l’exili. Aquest plantejament global que vol reflexionar sobre l’exili contemporani manté una voluntat teòrica i comparatista sostinguda de la primera a l’última pàgina, perquè, en darrer terme, pretén identificar, categoritzar, ordenar i definir diferents aspectes constants entre les produccions literàries dels expatriats d’aquest període, i relacionar-los amb altres textos anteriors, de la pròpia tradició o d’altres. Sense oblidar, en alguns capítols, una perspectiva eminentment analítica i tematològica, ja que s’estudien alguns dels motius que els expatriats catalans van utilitzar per construir els seus versos i expressar literàriament el sentiment de despossessió i nostàlgia.

 

Jordi Julià Garriga (Granollers,1972) és doctor en Teoria de la Literatura i Literatura Comparada per la Universitat Autònoma de Barcelona. Actualment és professor agregat de l’àrea de Teoria de Literatura i Literatura Comparada (Departament de Filologia espanyola de la UAB). És autor de diversos llibres. Entre els seus darrers destaquen Poètica de l’exili (2011), L’abrupta llengua. Mercè Rodoreda, una poeta a l’exili (2013), L’ofici i el do. Poesia i concepcions estètiques a la literatura catalana d’inicis del nou-cents (2014). Així mateix ha publicat nombrosos articles i capítols de llibres,  i ha estat responsable de diverses edicions i antologies.

 

II EDICIÓ DEL PREMI INTERNACIONAL MEMORIAL WALTER BENJAMIN, 2014-2015. Reconeixement a un treball assagístic inèdit

 

L’any 2011 el Consorci del Museu Memorial de l’Exili (MUME) va convocar per primera vegada el Premi Internacional Memorial Walter Benjamin. Enguany se celebra la II Edició d’aquest premi que compta amb el patrocini de la Diputació de Girona i la col·laboració de la Càtedra Walter Benjamin, Memòria i Exili de la Universitat de Girona

El premi parteix del caràcter transversal de l’obra de l’autor judeoalemany. En concret, la convocatòria té, fonamentalment, el propòsit de donar suport a la tasca teòrica que desenvolupen professionals vinculats amb els estudis sobre art, fotografia, arquitectura, urbanisme, cinema, filosofia, història, literatura, sociologia... En tots els casos, es consideren prioritaris els projectes que tenen presents qüestions relacionades amb la història i la memòria del segle XX.

En un acte institucional presidit per l’alcaldesa de la Jonquera juntament amb representants de la Diputació de Girona i la Generalitat de Catalunya, s’ha donat a conèixer el treball al qual li ha estat concedit el “Reconeixement a un treball assagístic inèdit”, que té una dotació de 4.500 euros i que es publicarà en una col·lecció d’assaig de la Càtedra Walter Benjamin, Memòria i exili. El veredicte del jurat -format per Francesc Abad (artista visual), Xavier Antich (Universitat de Girona), Jordi Llovet (UPF), Pilar Parcerisas (Comissària d’exposicions, crític d’art i membre del CONCA), Àngel Quintana (Universitat de Girona), i Jörg Zimmer (Universitat de Girona)- s’ha fet públic a les 11: 30h després de la inauguració de l’exposició Walter Benjamin. Constel·lacions de l’exili.

visita virtual banner cat1 250p

StorymapCAT

WebdocCAT

mcp

Agenda

<<  <  Abril 2024  >  >>
 Di  Di  Di  Di  Di  Di  Di