Exposició Robert Capa: 18 de març de 1939, l’exèrcit oblidat del camp d’Argelers

Títol:
Exposició Robert Capa: 18 de març de 1939, l’exèrcit oblidat del camp d’Argelers
Quan:
Dis, 10. Setembre 2022 - Diu, 11. Desembre 2022
Categoria:
Exposició Temporal Històric

Descripció

Exposició Robert Capa: 18 de març de 1939, l’exèrcit oblidat del camp d’Argelers

Del 10 de setembre al 4 de desembre de 2022 (excepcionalment s'allarga el període de visita fins el dia 11 de desembre)

Inauguració: Dissabte, 10 de setembre a les 12h30.

Comissariat: Michel Lefebvre i Grégory Tuban

Robert Capa va realitzar el seu últim reportatge sobre la Guerra d’Espanya darrera els filferros dels camps de concentració francesos. El 18 de març de 1939, el fotoreporter d'origen hongarès Endre Ernő Friedmann (Robert Capa, 1913-1954) hi va tornar a trobar una part dels combatents republicans tancats a Argelers i al Barcarès. L’endemà, Capa continua el seu recorregut a Bram i a Montolieu, a l’encontre dels refugiats arrestats mentre que el conflicte continuava a l’altre costat dels Pirineus. Va realitzar en dos dies a prop de 300 fotografies.


La prestigiosa revista anglesa Picture Post va publicar el 15 d’abril de 1939, sota el títol de The Forgotten Army (l’exèrcit oblidat), vint-i-quatre fotografies que Robert Capa va prendre en els camps de concentració dels Pirineus Orientals i de l’Aude, dels quals a prop de la meitat en el d’Argelers de la Marenda. La resta dels negatius d’aquest reportatge serà també oblidat molt de temps. Poc abans la seva sortida cap a Nova York al setembre de 1939, Robert Capa va confiar la totalitat de les seves fotografies sobre l’Espanya a un amic que va marxar al seu torn d’Europa en guerra.


L’any 2007 es va trobar, a Mèxic, aquest fons fotogràfic, conegut sota el nom de Maleta Mexicana. El Centre Internacional de la Fotografia (ICP) de Nova York va recuperar així tres capses contenint 4500 negatius de la Guerra d’Espanya. Al mig d’aquest tresor figuren els deu rodets de negatius sobre els camps. En col·laboració amb l’ICP i el Memorial del camp d’Argelers de la Marenda, el MUME presenta aquesta exposició sobre aquests tiratges fotogràfics, majoritàriament inèdits, seguint els passos de Robert Capa i d’aquest exèrcit oblidat als camps francesos.

visita virtual banner cat1 250p

StorymapCAT

WebdocCAT

mcp

Agenda

<<  <  Març 2024  >  >>
 Di  Di  Di  Di  Di  Di  Di