La tardor de 2012, la Universitat de Girona, l’Ajuntament de Portbou i el Consorci del Museu Memorial de l’Exili (MUME) van constituir la Càtedra Walter Benjamin, Memòria i Exili. Aquesta càtedra, dependent de la Universitat de Girona i amb seu compartida entre Girona, La Jonquera i Portbou, actuarà com a espai permanent d'estudi, reflexió, investigació i difusió de temes relacionats amb Walter Benjamin, la memòria i l’exili.

Amb la creació d’aquesta Càtedra Walter Benjamin, Memòria i Exili, el director de la qual és el doctor Jörg Zimmer (Departament de Filosofia), es vol visualitzar la presència, en territori gironí, d’aquest personatge mundialment conegut. A més, a banda del tractament acadèmic que naturalment reben aquestes temàtiques i la vida i obra de Walter Benjamin, també es pretén aconseguir una millor difusió de totes aquestes qüestions al conjunt de la societat gironina. Per tant, els objectius de la creació de la càtedra serien preservar el llegat benjaminià i del seu temps, l’actualitat de la seva obra acadèmica i cultural vinculada amb l’estudi de l’exili com a fenomen general i la transferència de tot aquest important llegat al conjunt de les comarques gironines.

La creació de la càtedra ha d’ajudar a la consolidació de les activitats ja impulsades pel MUME i  contribuir a la preservació de Portbou com a lloc de memòria essencial i de caire internacional al voltant de la figura del filòsof judeoalemany  Walter Benjamin.

La Càtedra podrà dur a terme els tipus d'activitats següents:

1. Congressos, seminaris, simposis, jornades, tallers, etc., sobre temes d'actualitat dins l'àmbit de la Càtedra, amb la participació d'especialistes de prestigi reconegut. Aquestes activitats s'adreçaran a un públic especialitzat o bé seran activitats obertes a tothom, segons les temàtiques i els interessos.

2. Activitats de tot tipus, com cursos o cicles de conferències, adreçades a col·laborar i difondre directament les activitats i exposicions organitzades pel Museu Memorial de l’Exili i els Simposis Internacionals sobre Walter Benjamin de Portbou.

3. Accions d'impuls i de canalització de projectes de recerca en el marc de la investigació relacionada amb Walter Benjamin.

4. Edició i publicació de tot tipus de treballs científics o de divulgació relacionats amb els temes propis de la Càtedra.

 

Més informació a:

http://www.udg.edu/tabid/19982/Default.aspx

https://www.facebook.com/catedra.walterbenjamin

http://m.udg.edu/BOUdG/Article/452

https://www.udg.edu/Portals/0/engega/num22/10_engega22_novesCatedres.pdf

Notícia al diari El Punt Avui (1/09/2012)

Exposició temporal al Museu d'Història dels Jueus sobre Walter Benjamin

visita virtual banner cat1 250p

StorymapCAT

WebdocCAT

mcp

LOGO AAMUME FINAL2

Agenda

<<  <  Juliol 2024  >  >>
 Di  Di  Di  Di  Di  Di  Di