Presentació del llibre "El camp dels catalans" de Laia Arañó

Títol:
Presentació del llibre "El camp dels catalans" de Laia Arañó
Quan:
Div, 10. Mai 2024
Categoria:
Altres Activitats Històric

Descripció

Presentació del llibre El camp dels catalans. Agde en el sistema concentracionari francès, 1939-1940, de Laia Arañó Vega (Editorial Afers, 2024)

MUME, a les 18h

el camp dels catalans agde en el sistema concentracionari frances 1939 1940

Amb la participació de l'autora, Laia Arañó, doctora en història contemporània (UAB), Jordi Font, doctor en història contemporània (UAB) i director del Memorial Democràtic  i Miquel Aguirre, historiador i director del MUME.

Aquest llibre és una recerca monogràfica sobre fonts franceses poc conegudes; amb una amplíssima mostra, i molt significativa, de testimonis personals, memòries, records; un aparell documental gràfic de primer ordre; i una gran capacitat d'anàlisi i interpretació. Què va ser el camp dels catalans? Què va significar en el conjunt del sistema concentracionari francès? Com s'hi va viure, més enllà dels elements comuns a tots els camps? Com van impactar les crisis polítiques i humanitàries de 1939 i 1940 en aquell petit món reclòs d'Agde? Aquestes preguntes i altres, les contesta l'autora metòdicament, amb tota mena de detalls, anàlisis rigoroses i conclusions.

El 28 de febrer de 1939, el general Ménard, al càrrec de tots els camps francesos, notificava al prefecte del departament de l’Hérault la decisió de la ubicació i construcció a Agde d’un camp de concentració amb l’objectiu de traslladar-hi fins a 25.000 refugiats republicans tancats als camps de les platges del Rosselló i alleugerir la càrrega econòmica que el departament dels Pirineus Orientals estaven assumint des de la seva arribada. Unes setmanes més tard, arribaren els primers voluntaris espanyols que, dirigits per dues companyies d’enginyers procedents del camp de Saint-Cyprien, començaren a construir el camp 1 i el 2 i poc més tard el 3, el qual es coneixeria com a «camp dels catalans», on la majoria d’interns era d’origen català. Aquest camp va viure un procés de «catalanització» que el va fer diferent a la resta de camps del sistema concentracionari francès, on el sentiment de pertinença, de formar part del col·lectiu català a l’exili, va ser decisiu per a la supervivència concentracionària dins la quotidianitat viscuda entre filats. Igualment, un altre fet singular fou la vitalitat del camp. Si bé la monotonia era una característica de la vida concentracionària, hi hagué una intensa activitat social, cultural, esportiva i musical. No obstant això, l’existència del camp, així com les activitats que s’hi dugueren a terme, il·lustren un dels fenòmens fonamentals de l’exili de 1939: la profunda divisió entre la majoria d’exiliats catalans i aquells provinents de la resta d’Espanya; una divisió que s’expressa en tots els àmbits possibles: el polític, el cultural, i el dels refugiats als camps, i Agde n’és l’exemple principal. Així mateix, es va evidenciar la ruptura gairebé irreversible entre el món republicà català (representat majoritàriament per Esquerra Republicana) i els comunistes (el PSUC). Agde exemplificava la complexa organització de l’exili català en els anys immediatament posteriors a la derrota de 1939.

Laia Arañó Vega (Vilanova i la Geltrú, 1980) es doctorà en Història Moderna i Contemporània per la Universitat Autònoma de Barcelona el 2021 i es llicencià en Documentació en l’especialització d’Informació i Sistemes Documentals per la Universitat Oberta de Catalunya al 2008. Actualment, és professora col·laboradora en aquesta universitat en el Màster d’Història del Món Contemporani i membre del Grup de Recerca sobre Dictadures i Democràcies (GReDD-CEDID) de la Universitat Autònoma de Barcelona. Treballa a l’Arxiu Carles Pi i Sunyer-Fundació Carles Pi i Sunyer a Barcelona, centre especialitzat en estudis sobre la guerra civil i la postguerra a Catalunya i en l’exili català de 1939. Ha col·laborat en diverses obres col·lectives i ha publicat nombrosos articles i treballs en revistes especialitzades sobre la diàspora republicana de 1939 i els camps de concentració al sud de França.

Accés a tesi doctoral de Laia Arañó: "El camp dels catalans. Agde en el sistema concentracionari francès, 1939-1940" (UAB, 2021).

Article al diari ARA (2014) de Laia Arañó: "Agde, el camp dels catalans".

Article al diari EL PUNT AVUI (2024) de Pere Bosch Cuenca: "El govern a l'exili va voler concentrar els refugiats catalans en un sol camp".

visita virtual banner cat1 250p

StorymapCAT

WebdocCAT

mcp

Agenda

<<  <  Mai 2024  >  >>
 Di  Di  Di  Di  Di  Di  Di