Exposició: Joaquim Vicens Gironella. Viure en temps convulsos i crear des dels marges
- Títol:
- Exposició: Joaquim Vicens Gironella. Viure en temps convulsos i crear des dels marges
- Quan:
- Dis, 9. abril 2022 - Diu, 4. Setembre 2022
- Categoria:
- Exposició Temporal Històric
Descripció
Exposició Joaquim Vicens Gironella. Viure en temps convulsos i crear des dels marges
Del 9 d'abril al 4 de setembre de 2022
Inauguració: Dissabte, 9 d'abril de 2022 a les 17h
Comissariat: Narcís Selles
Joaquim Vicens Gironella (Agullana, 1911―Tolosa de Llenguadoc, 1997). Fill d’una família d’artesans del suro i taper ell mateix, va mostrar de ben jove unes inquietuds cíviques, polítiques i culturals així com una passió grafòmana que no l’abandonaria al llarg de la seva vida. Arran del cop militar contra la República, va formar part del Comitè Antifeixista i del Consell Municipal del seu poble. Un cop al front, va dirigir la publicació Victoria i va escriure en altres mitjans.
A causa de la victòria del feixisme catòlic espanyol, es va veure forçat a l'exili. Fou arrestat a Perpinyà i va passar més d'un any internat al camp de concentració de Bram (Aude). Un cop lliure, va trobar feina en una fàbrica de taps de suro a Tolosa de Llenguadoc, on va fundar una família amb la refugiada republicana Paz Santiago Ruiz, amb qui tindria tres filles. Arran de l’ocupació alemanya va ser enviat al camp de concentració de Récébédou i d’aquí, junt a molts altres refugiats, a Le Croisic, on va ser enquadrat en l’Organització Todt per participar en la construcció del Mur de l’Atlàntic.
Retornat a Tolosa, es reincorporà a la seva feina i alhora va practicar un original treball de creació amb el suro. El seu fer potser no hauria transcendit si no hagués estat que l’artista Jean Dubuffet en va veure les obres i va quedar-ne corprès, ja que s’ajustaven a la idea d’Art Brut que llavors estava elaborant i que volia representar un corrent d’alteritat en relació amb l’art instituït. L’any 1948 va presentar-lo en una exposició personal a París i posteriorment participà en moltes altres mostres.
Actualment, l’obra de l’autor agullanenc ha assolit un nivell notable de projecció, amb presència en diversos museus i en exposicions internacionals altament rellevants, així com nombroses referències en articles, llibres i tesis doctorals. Aquest fet contrasta amb l’escàs coneixement que se’n té al seu país natal, àdhuc entre els especialistes, malgrat ser l’autor català més representatiu de l’Art Brut i un dels seus noms centrals. Una desinformació que la present iniciativa pretén ajudar a superar.
Vicens Gironella també va escriure L’exil, mon village et moi (1984), unes memòries en què, al costat de records de jovenesa, anècdotes personals, reflexions morals i valoracions polítiques, hi evoca esdeveniments i situacions d’alta significació històrica viscuts en primera persona. En el catàleg que acompanyarà l’exposició s’hi reproduiran algunes de les parts més significatives d’aquestes memòries, que fins ara s’havien mantingut inèdites.
Aquesta exposició, comissariada per l’historiador de l’art Narcís Selles, és una coproducció del MUME i del Museu del Suro de Palafrugell. A La Jonquera es podrà veure del 9 d'abril al 4 de setembre de 2022 i a Palafrugell, del 15 octubre de 2022 al 15 de gener de 2023.